Megoldások


Esettanulmányok a Rádió Profil Kft. munkái közül

Néhány rádióhálózat , rádiórendszer , ipari URH hálózat építési történet.

1. NOSTRA cementgyár

A gyár szerkezetépítési szakaszában (2010.) jelentkező Megrendelőnk perfekt módon kimunkált követelményeket, elvárásokat fogalmazott meg. Szimplex üzemmódú rádióösszeköttetések igénye mellett egy kétcsatornás URH átjátszó rendszer paramétereit vázolta fel: Esettanulmányok érdekesebb műszaki megoldással

  • Az egyik csatorna legyen hagyományos elérésű URH átjátszó állomás, ahol a véletlen, vagy szándékos zavarások, PTT összenyomások lehetőségét ki kell zárni. Meg kell oldani az aktív rádiókészülék azonosítójának megjelenítését legalább a diszpécser részére.
  • A másik rádió átjátszó berendezés csatornája szelektív hívós, privát beszélgetések kiszolgálója. Itt a rányomáson, zavaráson kívül az illetéktelen belehallgatást is ki kell zárni.
  • Az akkori vezetékes és mobil telefonhálózatok kevésbé megbízható külterületi elérési működése miatt közcélú telefonhálózati elérés is szükséges a hívásfogadás és híváskezdeményezés lehetőségével.
  • Igénybe kell venni az adóvevő készülékek személyi biztonsági riasztási megoldásait, mint az egyedül dolgozó üzemmód, vagy a nyomógombos vészjelzés adás.
  • Továbbá egy több száz méter hosszú, felszín alatti közműalagút rádiós ellátása is része a feladatnak.

✔Megoldottuk


2. BAF projekt: telefonpótló rádióhálózat

Esettanulmányok érdekesebb műszaki megoldással

Egy nagy volumenű geológiai kutatás telefonpótló URH rádióhálózat kiépítését igényelte a Nyugat-Mecsek árnyékában. A terep-adta korlátok miatt kétbázisú szinkron adással és diversity vétellel oldottuk meg a terület lefedését. A rendszervezérlő és telefonautomatika saját fejlesztéssel valósult meg.


3. Autópálya URH rádiórendszer rekonstrukció

UHF helyett VHF sáv használata, valamint körsugárzókból összeállított különleges karakterisztikájú iránysugárzó alkalmazása. Módszerek egy félretervezett URH rádiórendszer lefedettségi mutatóinak javítására.


4. Esettanulmány egy autópálya-menti rádióhálózat történetéről

A másodikként bemutatásra kerülő autópálya-URH rádióhálózat esettanulmányunkban a kiindulási alap nem csak alulméretezett volt, hanem …


5. Újra zátonyra futott egy autópálya URH rendszer ügye; még időben, emelt fővel távoztunk

A 2013. évi pillanatkép szerint az alföldi autópálya üzemeltető cége az URH rádiórendszer használata során kapcsolattartási, kommunikációs problémákkal küzd az autópálya bizonyos szakaszain. A felmérések megállapították, hogy a kisebb átalakítások nem elegendők, rendszerszintű fejlesztésre van szükség. Ezek a műveletek azonban a pénzügyi háttér vagy akarat hiánya miatt elodázódtak. Valamelyest ennek hozadékaként született meg az a statikai szakvélemény, mely szerint az egyik üzemelő rádióátjátszó tornyot végzetes korrodálódottság következtében le kell bontani. Ez már továbblépést kényszerítő fejlemény volt.
Az infrastruktúra-tulajdonos által beszerzett inkriminálható rádióhálózat építési tendertervben megtestesülő számos kockázatra és hibára figyelmeztető átfogó közleményünk meg nem értő fogadtatása, hatástalansága miatt a (verseny)pályát átadtuk a vakmerőknek.
 A kivételes újratervezési lehetőség elkerülése, majd a tenderterv megvalósulása nem hozta meg a problémamentes megoldást az üzemeltető részére.


6. Bányabeli rádióhálózat részét képező analóg átjátszók összekapcsolása

Sugárzókábeles, saját fejlesztésű vivőfrekvenciás eszközökkel összekapcsolt átjátszókból álló analóg üzemű, bányabeli URH rádiórendszert építettünk az alapoktól, és pátyolgattuk éveken át.


7.

🚧Az oldal feltöltés alatt!